PSICOLOGIA ADOLESCENTS I JOVES

PSICOLOGIA ADOLESCENTS I JOVES

L’adolescència és l’etapa que comença just després de la infància, als 12 anys i acaba al voltant dels 21. És en aquest període on es produeixen nombrosos canvis, físics i mentals però, sobretot, és l’etapa on es consolida la personalitat de la persona.

Per aquesta raó, durant la adolescència són habituals les “crisis existencials” i la recerca de la personalitat de diverses maneres. El problema apareix quan les “crisis existencials” afecten de forma important al comportament i a la qualitat de vida de l’adolescent.

Tan important és que el jove disposi de les eines necessàries per a poder desenvolupar la seva personalitat, com que els pares coneguin quines pautes educatives són satisfactòries per a sostenir aquesta etapa tan complicada per ambdós.

Els trastorns més comuns en aquesta etapa són:

- Trastorns de l’aprenentatge

- Problemes familiars: la família juga un paper clau en el desenvolupament de la personalitat, sobretot en edats primerenques. Falta de comunicació, actituds inapropiades, no adaptació al canvi, faltes de respecte són conductes molt comunes.

- Trastorns de la personalitat – caràcter: dificultat per tenir una relació normalitzada amb altres persones i una auto-concepció errònia d’un mateix.

- Dependència: necessitat patologia d’ésser cuidat que implica submissió front la idea de pèrdua o separació.

- Dificultat de relació amb els seus iguals: la capacitat dels nens i joves d’incrementar les seves aptituds socials és un punt clau per al correcte desenvolupament personal. Vital per a mantenir relacions intimes i de confiança en l’edat adulta.

- Dol: les reaccions que sent tota persona davant el dol (tristesa, irritabilitat, ansietat, culpabilitat, etc.) s’intensifiquen durant l’adolescència però és un procés considerat normal en un període màxim de 3 ó 4 setmanes. Si es perllonga més temps, aquests sentiments poden cronificar-se.

- Trastorn de l’estat d’ànim: sensació generalitzada de cansament amb tristesa excessiva i apatia. Els símptomes suposen una alteració del comportament natural i el desenvolupament del dia a dia.

- Trastorns d’ansietat: preocupació excessiva per qüestions quotidianes incapaç de controlar.

- Atacs de pànic: sentiment de por intens acompanyat de tremolors, dolors al pit, asfixia i altres símptomes fisiològics.

- Fòbies: durant l’adolescència, el trastorn més comú és la fòbia social, aquella por a actuar i/o parlar davant d’altres persones per temor a la critica i/o burla.

- Trastorn per estrès post-traumàtic: establim 3 graus de trastorn (agut – crònic – inici moderat) en funció de la seva durada. Els esdeveniments traumàtics produïts per terceres persones solen ser més duradors front aquells provocats per desastres naturals o accidents.

- Trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH): adolescents que es distreuen molt fàcilment, inestables emocionalment, amb un comportament impulsiu i sobre activitat. Són elements clau d’aquesta alteració en el comportament i propi de la infantesa i adolescència.

- Trastorn negativista desafiant: aquest trastorn sol aparèixer en la etapa infantil i està relacionat amb l’entorn familiar però amb el pas del temps pot desenvolupar-se en qualsevol altre àmbit. Es caracteritza pel desafiament constant vers l’autoritat; discussions, desobediència i insults.

- Trastorn disocial: adolescents que mostren un comportament hostil cap als drets d’altres persones o normes socials preestablertes. En considerem dos tipus: infantil, que es manifesta abans dels 10 anys i, adolescent, que es posa en evidència després de complir els 10 anys.

- Trastorns de la conducta alimentaria: és en la adolescència on es produeixen més trastorns d’aquest caire, ja que en aquesta etapa l’acceptació social adquireix més importància així com la nostra imatge. És fonamental que les famílies rebin suport psicològic. Els més comuns són l’anorèxia i la bulímia nerviosa, el trastorn per afartaments i l’obesitat. Tots aquests trastorns posen en evidència la necessitat de solucionar mitjançant la imatge personal i corporal, tots els problemes que s’hi amaguen darrere.

- Addiccions: el gran auge de les noves tecnologies en la vida dels més joves pot suposar un perill si l’ús de telèfons mòbils, videojocs, internet es torna una necessitat creant addicció. La conducta addictiva acapara la vida de l’adolescent i suposa una gran barrera en les seves aptituds i relacions socials.

- Trastorns generalitzats del desenvolupament: alteracions importants en el desenvolupament existent mancances considerables en la interacció social o la comunicació, entre d’altres. Tractem desordres com el trastorn autista, trastorn de Rett o d’Asperger.

- Trastorns de la son: la son és variant al llarg de tota la vida però l’organització és vital per a dormir les 9 hores adequades en adolescents. Les alteracions més comunes són l’insomni, parasòmnies i privació crònica de la son.

Arribada aquesta etapa en la vida de tot jove, els pares es carreguen amb pors i preocupacions al veure com els seus petits van creixent a passos de gegant i construeixen les seves pròpies vides. Amb el suport i ajuda necessària fem aquest camí més planer i oferim les eines per a gaudir d’aquest moment.

Contacta amb mi

Posa't en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible.

    CONSULTA DE LLEIDA

  • Av. Rovira Roure 40, Altell Esc. Dreta, 25006 Lleida

  • 654 198 778
  • email
  • www.espaiicsi.com
En acceptar aquest formulari, accepta la nostra política de privacitat
En acceptar aquest formulari, dona el seu consentiment

Missatge enviat correctament, aviat ens posarem en contacte amb vostè.

¡Hola! Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso de esta web. Así podemos mejorar tu experiencia de navegación y uso, además de poder mostrarte contenido publicitario de tu interés. Al continuar navegando entendemos que aceptas nuestra Política de Cookies. Aceptar